Bobrom pod Tatrami sa darí

Nasvedčujú tomu nové lokality pod Tatrami. Náš najväčší hlodavec, chránený živočích bol na Slovensku v polovici devätnásteho storočia považovaný za vyhynutý druh. Prvé správy o návrate bobra do Slovenskej prírody boli z povodia Dunaja a Moravy. Z Rakúska sa začal šíriť po úspešnom vypustení jedincov zo Škandinávie. Druhá vetva jeho rozšírenia na Slovensko je z Poľska, hlavne po povodí riek Dunajec a Poprad.  Prekračuje aj pohoria, respektívne rozvodia Baltského a Čierneho mora,  o čom svedčí aj výskyt bobra na Orave a východnom Slovensku.

V roku 2013 pracovníci Správy TANAPu zaznamenali dve nové lokality v oblasti Lopušnej doliny. Návštevníci prírody môžu častejšie pozorovať pobytové stopy, ohryzy, hrady a hrádze po brehoch našich riek, potokov a vodných plôch. Bobor je nočný živočích, prísny vegetarián dosahujúci s chvostom až 135 centimetrov a hmotnosť do 30 kilogramov. Bobor bude a vlastne už je spestrením našej krásnej podtatranskej prírody, tiež indikátor čistoty vôd.

 

Language

icon-facebook2
 pomoc

Partners

logo profinet

Slovenske -elektra rne Logo CMYK

airtransport

wild

Eagle Anička BONUS

Story of one eagle

(english version)

Marmoth Story

ikonka kopie

Live Cams

Kriváň peak

krivan

Visitors

TodayToday304
All DaysAll Days5228960

Advertising

 

kukaj logo6

ropk